SPECTACULAIR LICHTFESTIVAL CŒUR DE VILLE EN LUMIÈRES IN MONTPELLIER

Kerstmis komt dichterbij en wat is nou een betere manier om het begin van de feestelijke maand december te vieren dan met een lichtfestival? Ieder jaar organiseert Montpellier “Le Cœur de Ville en Lumières”. Hierbij wordt het hart van de stad letterlijk verlicht met de meest spectaculaire geprojecteerde animaties op de meest bekende monumenten van Montpellier. Houd je ogen en oren open om jezelf onder te dompelen in een andere wereld!

Planning

Vorig jaar was ik nogal onvoorbereid toen ik Cœur de Ville en Lumières ging bekijken. Dat moest anders dit jaar. Aan de editie van 2017 doen namelijk niet minder dan 11 monumenten mee en ik wilde ze allemaal op één avond zien. Dit vereiste enige planning. Dus downloadde ik eerst de kaart van de officiële festivalwebsite, die je hier kunt vinden.

Strategisch startpunt

Aangezien ik niet in Montpellier woon, was ik met de auto. Tijdens het lichtfestival worden veel straten en parkeergarages afgesloten, dus ik was een beetje bang om een parkeerplaats te vinden. Maar gelukkig was ik al vroeg op pad gegaan en rond 19.00 uur in Montpellier. Het was geen probleem om een plekje te vinden in de parkeergarage bij place Royale du Peyrou. Helemaal perfect en een zeer strategisch startpunt. Het eerste verlichte monument Peyrou ligt namelijk op een steenworp afstand van deze parkeerplaats. Ik kon de lichten en de muziek al van ver zien en horen. Op het place Royal du Peyrou bevindt zich ook een klein informatiepunt, wat ook erg handig was.

Magische werelden

In 2016 bezochten in drie dagen tijd ongeveer 150.000 mensen het festival. Je zult dus niet alleen zijn. Verwacht veel mensen en je zult misschien niet alle 11 monumenten op één avond kunnen zien. Het lichtfestival is echter zeer goed georganiseerd. Van 18.30 tot 22.00 uur word je meegenomen naar 11 magische werelden op de deelnemende monumenten. Elke lichtshow duurt ongeveer zes minuten, gevolgd door een pauze van 5 tot 10 minuten. De prachtige animaties worden gemaakt door studenten van de verschillende kunstacademies in Montpellier. Lichtprojecties en 2D- en 3D animaties smelten perfect samen met coole muziek. Het is ongelooflijk om te zien hoe historische gebouwen in ware kunstwerken worden getransformeerd.

Hoogtepunten

Ik moet zeggen dat ik erg onder de indruk was. Het is absoluut geweldig om te zien hoe de gebouwen tot leven worden gebracht. Uiteraard heb ik wat foto’s en filmpjes gemaakt, maar dit is iets wat je echt zelf moet ervaren. Uiteindelijk heb ik alle 11 deelnemende monumenten kunnen zien. Hoewel ik denk dat dit wel een beetje veel is voor één avond. Ik moest flink doorstappen en nam niet echt een pauze. De geprinte kaart die ik van huis uit had meegebracht, was niet echt nodig. Volg gewoon de andere mensen die met een kaart in de hand door de straten van Montpellier op zoek zijn naar het volgende monument. Mijn persoonlijke hoogtepunten van de avond waren de Arc de Triomphe, Église Saint-Roch en het Musée Fabre. Een absolute aanrader!

INFO

Het lichtfestival Cœur de Ville en Lumières vindt ieder jaar begin december plaats in Montpellier van 18.30 tot 22.00 uur. Het VVV-kantoor is gedurende deze periode geopend, net als het informatiepunt op het place Royale du Peyrou. De deelnemende monumenten zijn: Musée Fabre, Église Saint-Roch, Préfecture, Arc de Triomphe, Peyrou, Hôtel Saint-Côme, rue Jacques Cœur, Cathédrale Saint-Pierre, Cour de l’Agora, Théâtre de l’Agora en place Notre Dame .

PARKEREN

Je kunt het best net buiten het stadscentrum parkeren, want twee van de centraal gelegen parkeergarages zijn tijdens het festival gesloten: Le Palais de Justice en La Préfecture. Ik kon mijn auto makkelijk parkeren bij Parking des Arceaux op place Max Rouquette. Houd er ook rekening mee dat sommige wegen en pleinen worden afgesloten van 17:30 tot 23:00 uur: rue Barthez, rue Foch, rue Pitot, place d’Aviler, place Giral, Boulevard Bonne Nouvelle en Boulevard Sarrail.

Office de Tourisme
30 Allée Jean de Lattre de Tassigny
34000 Montpellier
33 (0)4 67 60 60 60
www.montpellier-france.com