PONT DU GARD: EEN KNAP STAALTJE ROMEINSE ARCHITECTUUR

Een niet te missen bezienswaardigheid van de Languedoc is de Pont du Gard. Dit Romeinse monument is geclassificeerd als UNESCO werelderfgoed en dateert al van meer dan 2000 jaar geleden. Le Pont du Gard heeft de tand des tijd glorieus doorstaan, want zelfs tegenwoordig is dit een populaire plek voor zowel de lokale bevolking als bezoekers van buitenaf. Cultuur en geschiedenis gaan hand in hand met activiteiten zoals wandelen, zwemmen, kanoën en nog veel meer!

Interactief museum

Op een perfecte, zonnige dag in de herfst gingen chéri, de kinderen en ik naar de Pont du Gard. Omdat we van plan waren de hele dag te blijven, kochten we de familiepas voor 8,50 € per persoon. Deze pas is inclusief een bezoek aan het museum. Vooral het “Ludo” gedeelte is prachtig vormgegeven. Dit interactieve gedeelte van het museum is speciaal ontworpen voor kinderen. Zeer vermakelijk voor de kleintjes. Onze kinderen vonden het in ieder geval erg leuk om spelenderwijs meer te leren over de geschiedenis van de Pont du Gard.

Antieke olijfboom

Na een bezoek aan het museum konden de kinderen niet wachten om de brug in het echt te zien. Correctie, aquaduct… Rond het gebied van de Pont du Gard zijn goed aangelegde wandelpaden waar je uren kunt wandelen. Wij begonnen aan de linkerkant van de rivier de Gardon. Als snel kwamen we bij een prachtige, oude olijfboom. En oud is deze boom, hij dateert namelijk uit het jaar 908 (!). Tot 1985 stond deze boom in Spanje, om in 1988 bij de Pont du Gard te worden geplant. Begrijpelijk dat het absoluut verboden is om in deze oude reus te klimmen, hoe verleidelijk dit er ook uitzag voor onze kindjes.

Aquaduct

En daar was de aquaduct dan: de Pont du Gard in zijn volle glorie! Het aquaduct werd gebouwd in de eerste eeuw na Christus als onderdeel van een 50 kilometer lang watersysteem. Het aquaduct voorzag de stad Nîmes water uit de Eure bron nabij Uzès. Omdat het water de rivier de Gardon moest oversteken, werd de Pont du Gard aangelegd. Een waterbrug zogezegd. Terwijl ik op het aquaduct sta en over de rivier de Gardon staar, verbaasde ik me nog meer door de architectonische en technische constructie.

Steentjes ketsen

We vervolgden onze wandeling naar de rechterkant van de rivier en beklommen de trap om nog een prachtig uitzicht op het aquaduct te krijgen. Ik denk dat ik ongeveer honderd foto’s heb gemaakt… Terug aan de linkerkant vonden we een geweldige picknickplek op een kiezelstrand. Perfect voor de kinderen om een wedstrijd steentje ketsen te organiseren. Dit is in ieder geval een lunch die ik me nog lang zal herinneren, met als achtergrond de Pont du Gard weerspiegeld in de rivier de Gardon.

INFO

De site van de Pont du Gard is het hele jaar geopend. Het museum en de hoofdingang van de Pont du Gard bevinden zich aan de linkerkant van de rivier de Gardon, aangeduid met “la rive gauche”. Aan de rechterkant (“la rive droite”) vind je het goede restaurant “Les Terrasses”, een bistro en een snackbar. Op de website van de Pont du Gard is ook veel informatie te vinden, naast de toegangsprijzen en openingstijden.

PARKEREN

We parkeerden onze auto aan de linkerkant, maar er is ook een parkeerplaats aan de rechterkant. Parkeren is inbegrepen bij de toegangsprijs. De weg naar Pont du Gard is afgezet met paaltjes, dus het is vrijwel onmogelijk om buiten de parking te parkeren.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pont du Gard
La Bégude
400 route Pont du Gard
30210 Vers-Pont-du-Gard
+33 (0)4 66 37 50 99
www.pontdugard.fr