MACHTIG LEKKERE MONT-BLANCS

Met de verjaardag van de oudste heb ik nogal wat taarten gebakken. Voor thuis. Voor school. Voor het kinderfeest. En omdat ik een erg goed recept heb gevonden om een meer-lagen-met-veel-kleuren-taart te maken, had ik nogal wat eieren nodig. En eigeel. Waardoor ik met een overschot aan eiwit zat.

Aangezien ik met kerst zo’n 100 macarons had gemaakt, was ik daar wel even klaar mee. Chéri ook. Vandaar dat ik me op een ander baksel heb gestort, namelijk de mont-blanc. Ik kwam een leuk recept tegen in de Elle à table en met hier en daar een aanpassing hadden we een verrukkelijk toetje. Erg makkelijk te maken en met een hoog feestgehalte!

INGREDIENTEN

– 4 eiwitten
– 125 gr kristalsuiker
– 125 gr poedersuiker
– eventueel 100 gr pure chocola
– 250 gr crème de marron (hier makkelijk te verkrijgen, in NL weet ik niet)
– 200 ml slagroom
– 1 el mascarpone
– eventueel kastanje ijs (hier ook te verkrijgen tijdens de feestdagen)
– eventueel gekristalliseerde viooltjes of andere versiersels

BEREIDEN

Verwarmde oven voor op 100 graden. Klop de eiwitten stijf en voeg ondertussen al strooiend de kristalsuiker toe, zonder te stoppen met kloppen. Klop nog zo’n 5 minuten door. Voeg vervolgens de poedersuiker in één keer toe en klop ongeveer 30 seconden op de laagste stand.

Doe de meringue in een spuitzak en maak 4 rondjes (ik kon er vijf maken) van 5/6 cm doorsnede op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Op de cirkels maak je vervolgens opstaande randen (ongeveer 3 hele randen) zodat je een nestje krijgt. De meringues in de oven zetten en 1,5 tot 2 uur laten koken. Je kan eventueel de temperatuur naar 90 graden verlagen als het te hard gaat. Laat de meringue bakjes vervolgens helemaal afkoelen.

In het recept laat je vervolgens de chocolade au bain marie smelten en daarna wat afkoelen. Daarna giet je de chocolade in elk meringue bakje. Ik heb dit niet gedaan en de chocolade vervangen door een bolletje (kastanje) ijs. Smaakte ook prima.

Als laatste klop je de slagroom met de mascarpone stijf en voeg je de kastanjecrème (crème de marron) toe. Als je geen crème de marron kunt krijgen, kun je misschien ook chocoladepasta gebruiken, of iets wat daar op lijkt?

Klop na toevoeging van de crème de marron nog 1 minuut. Doe het geheel in een spuitzak en garneer hier de meringues mee. Versier eventueel met gekristalliseerde viooltjes of anders gezelligs. Ik had niet echt wat in huis, dus heb er wat cacaopoeder over gestrooid. Serveer direct.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *